Як проводитись вирощування картоплі під соломою

0

Картофель посаженный под соломойБатьківщиною картоплі вважається Південна Америка. Спочатку жителі вживали в їжу бульби дикого рослини. Завдяки відкриттю кущів «жовтих трюфелів» багато поселення стали унікати повального голоду в міжсезоння. Приблизно в XII столітті нашої ери картоплю ставши культивуватися і спеціально висаджуватися на грядках для одержання врожаю.

В Європу картоплю був завезений у XVI столітті, спочатку його сприймали як декоративна рослина, квітами прикрашали петлиці костюмів, капелюхи. У кулінарії ставши використовуватися тільки в кінці XVIII століття у Франції в будинках знаті.

Поява рослини в Росії пов’язаність язано з ім’я ям царя Петра. Селяни дуже важко звикали до думки, що потрібно незрозуміло який заморський овоч. Застосування на практиці картоплі для приготування їжі дуже швидко допомогло дива йому потрібним і незамінним компонентом кулінарних рецептів.

Сьогодні картоплю називають «другим хлібом» без його участі не обходиться ні дружня вечірка, ні урочистий прийом, ні похід на природу. Цей корисний овоч варять, смажать, тушкують і запікають в духовці і в попелі вогнища.

Головним цінністю картоплі для нашого організму є те, що він у своєму хімічному складі містить велику кількість калію. У деяких сортах калію міститься стільки ж і навіть більше, ніж у рибі та м ясі.

Користь картоплі для організму людини

  • Картофель здоровый овощьВисокий вміст калію дозволяє всім м’яких тканин людського тіла нормально функціонувати. Це відноситься до стінок судин, головного мозку і м’язової маси.
  • Магній покращує роботу серця і нервових закінчень.
  • Фосфор бере участь в будові кісткової тканини і сприяє регенерації пошкоджених і зруйнованих ділянок.
  • Завдяки вмісту вітамінів групи В, картопля підтримує еластичність капілярів, кровоносних судин і покращує шкіру і волосся.
  • Нікотинова кислота у складі картоплі піднімає апетит, регулює травлення, зменшує прояв втоми, запаморочення, запобігає дерматити та діарею.
  • Фолієва кислота утворює еритроцити і складові нервової тканини, необхідна для нормалізації роботи кісткового мозку.
  • Сік сирої картоплі застосовують у народній медицині для лікування гастритів і виразок шлунка.

Хоча трудомісткість традиційного способу посадки картоплі набагато нижче, ніж огірків або помідорів, альо доводитися неабияк повозитися з виконанням ряду земляних робіт для отримання хорошого врожаю. У городництві завжди знаходяться умільці, які розробляють і пропонують нові, менш витратні і більш ефективні спосібі вирощування овочів на грядках.

Одним з таких методів можна назвати отримання картоплі, посадженого і вирощеного нетрадиційним способом під соломою. У старі прадавні часи такий спосіб існував на Русі. Селяни садили картоплю не в землю, а завалювали соломою і сіном. З часом така посадка трохи забулася, але в даний час знаходить все більш широке застосування в середовищі дачників.

Особливості вирощування картоплі під соломою

  • Способ выращивания картофеля под соломойВиключається весняна і осіння копання місту. Для швидкоплинного сучасного способу життя це є великою перевагою, звільнений годину з успіхом витрачається на інші важливі справи.
  • Штучний полив або не потрібно зовсім або допускається зволоження грунту особливо в посушливе літо. Солома постійно підтримує верхню частину землі сирої і не допускає висихання. При поливі грядок доводитися ходити не по калюжах, а по сухому сену, ноги не промокають.
  • Добриво грунту і підживлення тепер не потрібно, земля насичується поживними речовинами від перегнившего сіна, трави і розпаду мікроорганізмів.
  • Вилучається з процесу догляду за картоплею операція розпушування грунту та підгортання кущів картоплі.
  • Зменшується кількість колорадського жука на зеленій частині рослин, слимаки мало турбують бадилля і урожай картоплі.
  • Процес прибирання спрощується. Кількість викопаної картоплі з одного куща збільшується в 1,5 рази.

Технологія вирощування картоплі під соломою

Підготовка ділянки під посадку

  • Удобрение для картофеляПерекопувати і перелопачувати верхню частину ґрунту не рекомендується. За сезон неорана земля утворює в своїй масі правильну структуру, утворену сгнившими корінцями, частинками листя, ходами черв’яків і інших комах.
  • При перекопуванні грунту відбувається зміна верхнього дернового шару ґрунту і нижнього. Комахи і мікроорганізми, які розібрали для життя і розмноження верхній теплий куля, потрапляють вниз і гинуть від холоду і вогкості. Земля без живих організмів стає мертвою, по своїй суті.
  • Земля, яка не перекопувалося навесні і восени краще утримує вологу, завдяки природній насиченості повітрям.
  • Ділянка очищається від великих бур’бур’янів, які тимчасово прибираються в сторону для подальшого використання.

Підготовка бульб картоплі для вирощування

  • Досвідчені городники готують насіннєву картоплю ще з осені. Відбирають невеликі бульби від здорових рослин вагою близько 70-100 г, промивають у слабкому розчині марганцевокислого калію, потім висушують і відправляють на зберігання у льоху.
  • Навесні дістають картоплю і відібраний матеріал поміщають у тепле приміщення з температурою 18–20ºС на тиждень. Після появи крихітних паростків переносять в кімнату, де холодніше, 6–8С. Якщо пророщувати картоплю на розсіяному світлу, то з’єднання бути зелені паростки, а в темному приміщенні колір паростків буде білий.
  • Перед посадкою бульби викочують в золі, що обереже картопля від хвороб і колорадського жука.
  • Розріз картопляного бульби по центральній осі, але не до кінця (залишити 1,5–2 см) активізує поживні речовини, які спрямовуються до вічка і сприяють високому врожаю картоплі. Ніж після кожного надрізу обробляють розчином марганцівки. Роблять таку підготовку за півмісяця до моменту висадки.

Технологія вирощування картоплі під соломою

Грядки картофельныеЗвичайної сапкою робляться дрібні довгі борозни глибиною до 4 см на відстані 70 см один від одного. Бульби укладаються в поглиблення на відстані 30-35 см по сусідству.

Трохи присипаємо землею розкладений картопля, насипаючи грунт з міжряддя сапою. При наявності великої кількості соломи, то насипаються горбі заввишки до 5 см, а якщо матеріалу для укривання недостатньо, то насип збільшується до 12 див. Присипку виконувати обов’язково, щоб під дією сонячних променів в подальшому бульби не стали зеленими.

В якості мульчі для картоплі використовується солома, сіно, восени опале листя, віджилі бур’яні, хвоя. Особливо ефективно працює сіно від скошеної трави під плодовими чагарниками і деревами. В перший рік посадки під солому, поки перекопанная грунт не відновила свою природну структуру, додають в масу трохи перегною або торфу.

Садять картоплю тоді, коли грунт повністю прогріється. Якщо товстий шар мульчі (понад 25 см), садити можна і в ранні терміни. Повністю процес нагрівання землі під соломою починається, коли куля вляжеться, ущільниться і мікроорганізми почнуть його переробляти. Бульби, посаджені в холодну грунт, будуть відставати в розвитку на тиждень.

Від якості матеріалу для укриття залежить товщина шару. Якщо в якості мульчі береться солома, то можна влаштовувати укриття до 40 див. Торішнє листя дозволяють товщину до 20 см. Суміш з цих матеріалів насипають від 20 до 40 див.

Догляд за картоплею під соломою

Куст картофеля под соломойТакий спосіб посадки означає, що полив не проводитися. В особливо виняткових випадках буває жарке і посушливе літо. Якщо таке сталося, допускається крапельний полив один раз в місяць. Картопля не любити зайвої вологи в коренях, достатня кількість завжди присутній під шаром мульчі.

Якщо на початку посадки куля соломи був недостатньо товстим, то в процесі росту картоплі підсипається додатковий матеріал у вигляді вирубаних бур’бур’янів, висохлої трави і сіна. Найважливішим є створити щільний шар, під яким кишітиме життя мікроорганізмів.

Під таким покривалом ростуть і розмножуються дощові хробаки, які розпушують ґрунт природних чином, не порушуючи природної структури.

Боротьба з колорадським жуком

Лечим картофель от вредителейЦей смугастий «хижак» дуже ненажерливий, і якщо його вчасно не зупинити, то на грядках залишаться одні стовбури наземної зеленої частини рослин, урожай загине. Колорадський жук зимує в грунті, а личинки білі-жовтого або помаранчевого кольору він відкладає на внутрішній стороні картопляних листя.

При невеликих площах посадки шкідників збирають вручну. Листя, уражені личинками, обривають і кидають в ємність з гасом або з розчином кухонної солі.

Обробка великих посадкових площ проводитися обприскуванням спеціальними хімічними речовинами, інсектицидами. Як приготувати розчин для роботи зазначено на інструкції до кожного препарату. Кількість рідини розраховується з розрахунку 1 літр на 10-12 кв. м. обробку проводять в суху погоду без вітру в захисних окулярах і рукавицях.

Щоб не порушити екологічну чистоту врожаю проводитися обприскування розчинами за народними рецептами. Добре зарекомендувало себе засіб, коли у відрі теплої води розчинити одну п’ятому яту частину шматка коричневого господарського мила і додати дві літрові банки просіяної деревної золі. Для окроплення один літр такого розчину додають у відро води і роблять обробку рослин після їх наземного формування.

Виготовляється для цих же цілей і настій лушпиння цибулі. Один кілограм сировини настоюють протягом тижня, додають луг (мило господарське) і розчин готовий до застосування. Для відлякування колорадського жука в міжрядді висаджують ярий часник.

Боротьба з хворобами кущів картоплі

Хвороба під назвою «чорна ніжка»

Вона вражає коріння картоплі і поступово переходити на верхню частину. Кущ, вражений таким захворювання, має нездоровий послаблень вигляд, листя на ньому жовті і згорнуті в трубочки. Якщо потягнути за гичку, то вся рослина легко вынется із землі. Бульби з такого куща не підлягають застосування в їжу. Щоб уникнути цього захворювання, перед посадкою матеріал обробляють протруювачами.

Обов’язково дотримуватися сівозміни. Не можна висаджувати картоплю на ділянці, де до цього росли капуста, морква, помідори і цибулю. Добре розвивається рослина там, де були пшениця, багаторічні трави, буряк, віка. Таке захворювання вражає кущі в холодних, низьких і сирих місцях, де коріння можуть піддаватися гниття.

При виявленні вогнища зараження на грядці, хворе рослина вилучається і знищується (спалюється), а місце, де воно росло, обробляється суху сумішшю з 1 банки мідного купоросу і 1 ложки золі з дерева. Проводитися обробка (полив) спеціальним знезаражувальним розчином після формування наземної частини рослини. Такі препарати є у вільному продажу.

Фітофтора

Болезнь клубней картофеляЗахворювання під такою назвою викликається грибковими спорами. Уражаються бульби картоплі, які прибрані для зберігання. В зараженому картоплі на розрізі видно коричневі плями у формі патьоків. При сильному зараженні ділянки втрачається до 15-20% урожаю. Поширюється таке захворювання ще на насіннєвому матеріалі від бульб, які були слабо заражені ще восени. Зараження відбувається при збиранні врожаю. Сам грибок може зимувати у що залишилися в землі картофелинах, що знаходяться неподалік накопиченнях покидьків або в грунті.

Щоб запобігти ризик захворювання на фітофтороз картоплі, потрібно вибирати місце посадки там, де були посаджені попередники, які не схильні до такого захворювання. Підживлення рослин фтором і калієм підвищує їх опірність.

Обробка насіннєвих бульб 2% розчином купоросу відкладе поява хвороби. Цим же складом оббризкують сходи. Застосування бордоської рідини допомагає в боротьбі з хворобою. Обробка виконується три рази з десятиденним перервою.

Якщо ділянка був зараження фітофторою, то висаджують сорти картоплі, найменш схильні до хвороби.

Нематоди

Так називають дрібних черв’яків (до півтора міліметрів), шкідників кореневої системи картоплі. На бульбах утворюються пухкі білуваті плями, які вражають бульба зовні. Це стеблова картопляна нематода.

Основним методом боротьби з таким захворювання вважається застосування якісного незараженого насіннєвого матеріалу. Ретельна перебирання восени і відбраковування навесні дозволяють суттєво знизити ризик.

Джерелом захворювання може служити і грунт, якщо на ній вирощували урожай, заражених нематодою. При зберіганні врожаю в умовах підвищеної вологості, від хворих бульб заражаються здорові екземпляри.

Існує ще один різновид під назвою золотиста картопляна нематода. Такий шкідник вражає не тільки бульби, але і коренєву систему. Самка шкідника має форму кулі. Після кладки яєць, вона відмирає і утворює цисту, яка виживає в грунті протягом 10 років, що дуже ускладнює боротьбу з черв’яками. Навесні з такої капсули виходить до 200 паразитів. Зараження грунту здійснюється пилом, наносимой вітром з зараженої ділянки, на інструменті або на взуття людини, ходів по такому полю.

Кущі ураженої рослини слабкі, у них багато стебел, бульби маленькі і в невеликій кількості. Виявити шкідників можна, тільки якщо викопати рослину в період цвітіння. На коренях видно білі, жовті або коричневі цисти у вигляді макових зерен.

Вредители картофельных клумбЦе дуже поширене захворювання у всьому світі. Хімічних способів боротьби із золотистою нематодою на сьогоднішній день немає. Якщо ділянка заражень, то позбутися шкідника на сто відсотків не вийде, можна тільки регулювати ступінь зараження. Застосовується до ятиразовий сівозміни на ділянці культурами, які стійкі до такого вредителю.

Якщо висаджувати картоплю під соломою, то кількість шкідників зменшується в три рази, сприятливі умови для їх розселення відсутні, паразити перебувають під шаром мульчі і не розносяться по грядках. Колорадський жук не має можливості зимувати в поверхні ґрунту.

Якщо правильно вирощувати картоплю по технології під соломою, хороший здоровий врожай буде заслуженою нагородою господареві.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.