Жимолость їстівна — особливості вирощування

0

Ягоды жимолостиПід жимолостю їстівної мається на увазі одна з найбільш ранніх і при цьому дуже корисних ягід, яку повинен мати на своїй присадибній ділянці кожен садівник-городник. Ягоди жимолості вже давно вважають джерелом здоров’я і довголіття. Про корисні якості плодів цієї культури знали ще наші предки і тому часто вирощували в своєму саду. Врахуйте, що якщо за чагарником буде належний догляд, він виростає на ділянці не одне десятиліття.

КустРослина не є культурою, що відноситься до самоопыляющимся, тому йому необхідно перехресне запилення. Саме з цієї причини щоб досягти великих врожаїв , необхідно висаджувати не менше трьох кущів. А враховуючи те, що саджанці жимолості не найдешевші, то не кожен садівник зможе придбати їх в садовому центрі або розпліднику.

При цьому не виключена можливість, що сорт придбаних ягід доведеться не до смаку власнику присадибної ділянки. Вихід зі сформованої ситуації тільки один – навчитися своїми руками вирощувати і розмножувати жимолость, щоб завжди мати посівний матеріал бажаного сорту.

Основні особливості жимолості їстівної

Жимолость їстівну сміливо можна віднести до морозостійких рослин – її паростки і основний стовбур можуть переносити негативні температури до -50 °C, а коренева система і плодоносні нирки легко переносять 40 градусний мороз. Говорячи про бутонах, квітках і молодих завязях, то вони впораються із заморозками не більше -8 °С. Жимолость – сонцелюбива рослина і воліє глинистий грунт з нейтральною кислотністю, щедро підживлений органічними добривами. Чагарник добре росте як в тіні, так і на сонячній ділянці, однак, у першому випадку падає плодоношення. Оскільки, як згадувалося раніше , рослина вимагає перехресного запилення, то висаджувати його потрібно групами не менше 3 кущів, бажано різних сортів.

Куст съедобной жимолостиВ жаркі і сухі весняно-літні дні жимолость необхідно рясно поливати, так як рослина дуже любить вологу. Тому чагарник любить регіони де постійно висока вологість повітря , при цьому не переносячи застоїв води або грунтових вод, що проходять в безпосередній близькості від кореневої системи. При таких умовах корінь рослини починає загнивати. У кислому ґрунті чагарник також відчуває себе не комфортно – листя бліднуть, а ягоди обсипаються. Для підгодівлі рослини краще використовувати органіку, так як до мінеральних добрив жимолость ставиться негативно.

Вибір відповідного сорти жимолості

Враховуючи особливості наших кліматичних широт, обумовлених коротким, але жарким літом, існує безліч сортів жимолості, рекомендованих розплідниками для розмноження в майбутньому. Проте особливо хочеться зосередити увагу на наступних різновидах чагарнику:

  • Жимолость НимфаДо ранніх сортів відноситься Морена. Це середнього зросту рослина з округлою формою крони і досить великими плодами. З одного куща за період плодоношення збирають до 2 кг ягід кисло-солодкого смаку з тонким приємним ароматом.
  • До середньостиглих сортів можна віднести Німфу – чагарник з округлою формою крони і середньою висотою з досить великими веретенообразными плодами вагою більше грама. Плоди практично не обсипаються і мають солодкуватий смак без гіркоти з яскраво вираженим ароматом. Врожайність ягід з одного куща досягає трохи більше 2 кг.
  • Віола – також є чагарником із середніми термінами розвитку. Високорослі кущі такого сорту мають густий овальної форми кроною та такими ж з невеликими ущільненнями до верхівки плодами з нотками пікантною гіркоти. Хочеться зазначити, що даний сорт скоростиглий з високими врожаями до 4 кг з одного куща.
  • Жимолость сорти Амфора також має середній час дозрівання. У цього середньо високого чагарника , з рідкісною схожою на кулю формою крони , ягоди не обсипаються, а врожайність становить до 3,0 кг з однієї одиниці рослини.
  • До більш пізнім сортам відноситься Фіалка. Чагарник слабо розкидистий, середніх розмірів , з густим листям і кисло-солодкими плодами без гіркоти. З одного куща жимолості збирають до 2 кг ягід.

Посадка кущів жимолості

Посадка жимолостиБеручи до уваги той факт, що вегетаційний період жимолості їстівної незначний, тобто із стану розвитку в стан спокою чагарник переходить вже до початку останнього літнього місяця, процес росту рослини до цього часу повністю припиняється. У результаті, щоб не відбувалося з погодою, до початку весни жимолость буде спати.

Завдяки цьому посадка рослини виробляється з початку серпня і до глибокої осені (середина листопада). Весною садити або пересаджувати жимолость їстівну можна тільки способом перевалки, спільно з грудкою грунту обволікаючим кореневу систему. Жодних транспортувань або висадження саджанців з контейнерів у весняно час виконувати не можна. При цьому для пересадки рослини існує певна послідовність дій:

  1. Готуються досить об’ємні лунки розмірами 50 см кубічних (50 x 50 x 50 см), на відстані не менше 1 м від сусідніх кущів , у випадку з низькорослими рослинами і 2-2,5 м для жимолості високорослої.
  2. У кожну лунку додаються по 2 відра компосту, кілограм деревної золи і 50 гр суперфосфату. Якщо грунт піщаний, то кількість компосту збільшується на відро і додається добриво на основі калію.
  3. Лунки заливаються підігрітою водою, яка розливається по ямі , щоб прогрілася вся поверхня грунту.
  4. У центральній частині лунки облаштовується невеликий пагорб із землі. Саджанець обережно поміщається в ямку і розправляється коренева система так, щоб вона рівномірно була розподілена по краю горбка. Якщо будуть виявлені пошкоджені або засохлі корінці, від них потрібно позбавитися.
  5. Потім лунка присипається компостом в невеликій кількості і поливається, щоб грунт налипнув на кореневу систему. Далі, ямка засипається до країв грунтом і знову поливається. З-за того, що корінь жимолості досить компактний , полив доцільно проводити безпосередньо під нього.
  6. Відразу після посадки кущів грунт мульчується, що дозволить запобігти випаровування вологи. Для цього цілком підійде звичайна газета, настеленная кількома шарами , тирсу або будь-який інший підручний матеріал , яким можна накрити грунт не перешкоджаючи того , щоб він дихав .
  7. При посадці саджанців жимолості потрібно чергувати різні сорти. Це обумовлено тим, що різні сорти краще запилюються і дають досить високі врожаї.

Хочеться звернути увагу, що на відміну від більшості інших чагарників, жимолость при пересадці або посадці не обрізається і не коротшає, так як це призводить до сильного гальмування росту, що може згубно позначитися на врожайності. Це обумовлено тим , що без швидкого переходу жимолості їстівної в період плодоношення отримати стиглі ягоди в повному обсязі не вдасться.

Догляд та підживлення кущів жимолості

Жимолость голубая

Жимолость , вирощування і догляд за якою в майбутньому буде полягати в своєчасному обрізання сухих і поламаних і зростаючих за напрямом всередину крони гілочок – рослина не вибаглива . Оптимальним часом для обрізки є початок осені (вересень). Протягом перших 3 років чагарник вимагає тільки своєчасного поливу і прополок від бур’яну. Удобрювати жимолость починають з третього року життя. Для цього цілком достатньо на початку весни додати під кожну рослину не більше відра органічних добрив, а в кінці літа, деревну золу в обсязі 1 літрової банки.

Підживлення на основі азотної проводиться в момент, коли зійде сніг навесні, тобто на самому початку вегетаційного періоду. Для цього використовують столову ложку сечовини, розведену у відрі води. Одержаним складом поливають кущі жимолості. Однак навіть і без цього рослина буде нормально плодоносити, хоча в меншому обсязі. При якісному догляді можна отримати врожай до 6 кг з одного куща.

Хочеться відзначити, що кущі жимолості їстівної ростуть досить повільними темпами і тільки до 7 років досягають максимальних розмірів. В 20 річному віці з-за того, що великі скелетні гілки починають поступово відмирати, плодоношення помітно зменшується. Однак з допомогою сильної обрізки кущ можна на час омолодити. Для цього кожен рік поступово обрізаються неплодоносящие гілки до самого стовбура.

Жимолость звичайна – основні хвороби і шкідники

Як і багато інші ягідні чагарники , різні сорти жимолості бувають як добре стійкими до різних хвороб і шкідників, так і сильно підвладні їм . Однак незалежно від цього садівникові під силу допомогти рослині, взявши на озброєння сучасні засоби боротьби. У число шкідників і збудників хвороб жимолості входять наступні:

  1. КлещКомахи з родини сисних, до яких можна зарахувати жимолостную тлю, щитовку і кліща. Перші ознаки наявності шкідників – це жовті, деформовані опадає листя.
  2. Шкідники, з сімейства листогрызов , що складаються з листовійки, мінери, молі-персиянки, пильщика і жимолостевих клопів. Ці комахи прогризають дірки в листі різного діаметру, а також згортають їх у трубочку.
  3. Пальцекрылка – шкідник, який пошкоджує плід чагарнику. Про її нападі можна зрозуміти з поморщеним опалим плодам.
  4. Також жимолость схильна до грибкових захворювань, які проявляються утворенням всіляких плям на листі, так і на пагонах.
  5. Коли чагарник захворює вірусом, то це можна зрозуміти з строкатим забарвленням листків.

Для ефективної боротьби з шкідниками досвідчені садівники радять використовувати покупні засоби, якими восени обприскують пагони в якості профілактики. У літній же час препарати використовують для безпосередньої боротьби з комахами, але тільки після того, як жимолость їстівна перестане плодоносити. Для профілактики грибкових хвороб , використовують розчин мідного купоросу, яким кущі обприскують ранньою весною. До нещастя, якщо чагарник заразитися вірусним захворюванням, то його потрібно викорчувати і спалити.

Способи розмноження жимолості

Жимолость из семянРозмноження жимолості відбувається насінням, діленням куща, відводки, а особливо добре вона приживеться при живцюванні. Найбільш простим методом розмноження є поділ рослини, але це можливо зробити тільки при наявності дорослого розрісся куща, який під час підгортання дає придаткові коріння. Рослину викопують або раней навесні або пізно восени і поділяють на кілька окремих кущів, кожен з яких швидко приживеться після пересадки.

При розмноженні насінням в перший час надземна частина куща росте дуже повільними темпами, зате інтенсивно розвивається корінь. Поява плодів повною мірою починається в трирічному віці. Набагато краще чагарник розмножується живцюванням, для якого підходять молоді пагони. Як тільки почнуть визрівати перші плоди, нарізають живці з вподобаного чагарнику. Гілочки для вкорінення не повинні мати велику довжину – не менше 2-3 нирок. Укорінення живців відбувається в тепличних умовах або в стандартному горщику для кімнатних квітів.

Черенкование жимолостиДля вкорінення живців жимолості їстівної в тепличних умовах готують земляний склад з рівних пропорцій : дернової грунту, піску і перегною. Для поліпшення мікроклімату, держак накривають обрізаної пластикової пляшкою. Точно так само роблять і при вирощуванні жимолості у квітковому горщику.

Через 15-20 днів вирощування починають провітрювання саджанців, шляхом зняття пластикової пляшки на короткий час. Приблизно через 1,5 місяці пляшку можна повністю зняти. У більшості випадків жимолость до перших осінніх місяців виростає до 25 см. Зміцнилися живці , у теплиці залишаються до настання весни, а вирощені в горщику можна пересадити у відкритий грунт. Щоб рослина легко переніс зимові морози, його потрібно вище підгорнути землею або укрити очеретом або соломою.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.